Grillowanie po szwedzku

Chcesz latem przygotować prawdziwie szwedzką ucztę dla swojej rodziny? Musisz zatem wrzucić coś na ruszt. Szwedzki kochają grillować, a sezon zaczyna się wraz z końcem zimy. Grillowanie po szwedzku to sposób na udany obiad.

Grill w Szwecji

Grillowanie nową szwedzką tradycją

 

Istnieje niepisana, szwedzka zasada, aby sezon grillowy rozpoczynać już w Valborgsmässoafton, czyli Noc Walpurgii. Kiedy gasną wielkie ogniska, rozpalane po to, by przepędzić na dobre zimę, rozpala się żar węgla. Wszyscy Szwedzi spotykają się w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi pod gołym niebem, by rozpocząć zbliżający się wielkimi krokami sezon letni. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu jest dla wszystkich mieszkańców Skandynawii niezwykle ważną kwestią, poniekąd związaną z allemansrätten, czyli “prawem wszystkich ludzi”. Według niego każdy człowiek ma prawo do kontaktu z naturą. Każdy człowiek zasługuje na to, by móc spędzać czas na łonie natury, bo jest jego integralną częścią. Dlatego wraz z pierwszymi ciepłymi promieniami słonecznymi parki i skwery zapełniają się ludźmi.

 

Grillowanie po szwedzku: co trafia na szwedzkie ruszty?

 

Przede wszystkim mięso! Szwedzi grillują kiełbaski (niektóre są przez producentów specjalnie przygotowane na grilla – grillkorv), a sklepy zapełniają się mięsami w gotowych marynatach, które nadają się wprost na grilla. Lubiana jest również pierś z kurczaka, której nie trzeba zamarynować, aby była smaczna. Na ruszt trafiają też ryby i warzywa. Obowiązkowe są również dodatki, np. sałatka buraczana, czy sałatka ziemniaczana. Popularne są również zdrowsze wersję fast foodów, na przykład hamburgery z halloumi. Zapoznaj się z grillowymi inspiracjami na rodzinny obiad.

Jak Szwedzi robią grilla?

Korv w bułce

 

Z tego przysmaku ucieszą się przede wszystkim dzieci, bo które z nich nie lubią hot-dogów? W sklepie bez problemu znajdziesz podłużne bułki (na przykład bagietki) i kiełbaski (które będą zdrowszą alternatywą od parówek). Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Można zrobić tradycyjnego hot-doga z czerwoną cebulką i piklowanymi ogórkami, ale ta z zasady prosta potrawa może przeobrazić się w solidny, zdrowy i smaczny posiłek, któremu daleko będzie do fast fooda. Wystarczy musztardę i keczup zamienić na guacamole, albo zamiast sosu dodać mango chutney. Takie połączenie z pewnością zaskoczy twoich gości, a podstawą wciąż będzie typowo szwedzki produkt – korv.

 

Hamburger z łososiem

 

Ryby są źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów i zdrowych tłuszczy. Dlatego warto czasem zrezygnować z kolejnej porcji mięsa, na rzecz potrawy rybnej. Świetną alternatywą mogą okazać się hamburgery z grilla, w których tradycyjny kotlet wołowy zastąpi burger z łososia. Kotlet może mieć dwie wersje. Można na ruszt wrzucić kotlety z mielonego lub posiekanego łososia, doprawionego sola, pieprzem, sokiem z limonki i koperkiem z dodatkiem jajka, aby kotlety na grillu nie rozpadły się. Alternatywą dla tej wersji jest grillowanie filetu łososia w całości z dodatkiem przypraw. Można zawinąć filet w folię aluminiową z dodatkiem masełka i świeżego kopru. Można też wrzucić bezpośrednio na tackę, ale bez dodatkowego tłuszczu! Masło, które zacznie kapać na węgiel, może zamienić żar w żywy ogień i spalić potrawy. Ważne też, by temperatura grilla była bardzo wysoka, żeby mięso szybko się zamknęło. Świetnym dodatkiem do takiego hamburgera będzie tradycyjna szwedzka sałatka z burakiem, czerwoną cebulką i majonezem. Doskonale będzie smakować z tradycyjnymi dodatkami – sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i ogórkiem pikowanym.

 

Tunnbrödsrulle z krewetkami

 

Tunnbröd to typowy, uliczny fast food, który na rodzinnym grillu może przerodzić się w świetne danie. Zetrzyj na tarce jeden ze szwedzkich serów, na przykład Herrgård. Wymieszaj go z odrobiną crème fraîche, krewetkami i świeżym szpinakiem. Dopraw solą, pieprzem i zawiń zieloną miksturę w tunnbröd. Umieść na kilka minut na grillu i gotowe! Tunnbrödsrulle można przyrządzić z różnymi składnikami. Wybierz jedną z dojrzewających szynek, na przykład włoską szynkę parmeńską. Dodaj mozzarellę i rukolę. Zamiast szynki parmeńskiej możesz wykorzystać ulubionego korva czy wędzonego łososia.

Szwecja: krewetki na grilla

Jakie dodatki do dania głównego?

 

Koniecznym dodatkiem powinny być grillowane warzywa, szczególnie te, które rosną w Szwecji: marchewki, buraki, cukinia, pomidory, cebula. Te twardsze możesz przygotować w formie szaszłyków. Jeśli masz taką możliwość ugotuj młode ziemniaki w łupinkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem. Świetnie do grilla pasuje tradycyjna szwedzka sałatka ziemniaczana z majonezem.

Sposób na grilla po szwedzku

Grillowanie po szwedzku to nie wszystko. Interesuje Cię szwedzka kuchnia? Zostań na dłużej! Możesz też śledzić Pofikasz na YouTube.

Dodaj komentarz