Jak przyrządzić kiszonego śledzia?

Kiszony śledź. Jak przyrządzić surströmming?

Kiszony śledź, czyli surströmming… O tym słynnym, szwedzkim przysmaku krążą legendy. Okazuje się jednak, że słynny szwedzki przysmak da się zjeść. Trzeba tylko zastosować kilka kuchennych trików i przestrzegać paru zasad.

 

 

 

Dlaczego kiszony śledź?

Fermentowanie, kiszenie, suszenie i zasalanie. To od zarania dziejów były sposoby na to, by zakonserwować żywność. Nie jest do końca jasne, kiedy po raz pierwszy został przyrządzony pierwszy kiszony śledź. Ale można z całą pewnością określić czas, w którym zyskał on bardzo na popularności. Ma to związek z prowadzonymi przez Gustawa Wazę wieloletnimi wojnami. Król zadłużył kraj do tego stopnia, że główny dostawca soli, Niemcy, przestały sól dostarczać swojemu północnemu sąsiadowi. Spowodowało to ogromne niedobory i wzrost cen, a co za tym idzie, problemy z konserwacją żywności. Kto wpadł na pomysł, aby poddać śledzia fermentacji? Niewiadomo.

Podstawowe zasady:

  • Nigdy nie otwieraj puszki z kiszonym śledziem w zamkniętym pomieszczeniu! Chyba, że chcesz komuś zrobić psikusa, którego skutki utrzymywać się będą przez miesiąc
  • Nie otwieraj puszki z surströmmingiem w pobliżu swojej twarzy! Gazy, które zamknięte są w puszcze, uwalniają się dość wybuchowo. Czasem zdarza się, że “pachnąca” zawartość może strzelić w oko
  • Najlepszym sposobem jest otwieranie puszki na dnie wiadra wypełnionego wodą – nie dość, że nie eksploduje w twarz to również towarzyszące temu aromaty będą mniej dokuczliwe
  • Wylej śledziową zalewę z dala od trawnika, na którym bawi się twój czworonożny przyjaciel. Kiszony śledź bardzo pobudza psi (i koci) nos
  • Przepłucz śledzia wodą, odcedź go i zostaw na zewnątrz, żeby wywietrzał
  • Nie próbuj go nigdy wprost z puszki. Chyba, że to zakład o dobrą kasę!
  • Kiszony śledź jest jadalny w towarzystwie kilku składników, które neutralizują jego intensywny smak, jest to m.in. cebula lub śmietana

 

Surströmming a la poFIKAsz

jedzenie

Sałatka ziemniaczana z kiszonym śledziem:

Składniki:
ziemianki
czerwona cebula
koperek
kiszony śledź
Sos: oliwa z oliwek, musztarda, ocet winny, miód

Ziemniaki gotujemy, po wystygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka, koperek siekamy na drobno. Dalej kiszonego śledzia kroimy z drobną kostkę, a wszystkie składniki mieszamy. Później ocet winny ucieramy z musztardą, kiedy się połączą – dolewamy oliwy z oliwek. Po uzyskaniu kremowego sosu – dodajemy łyżkę miodu. Mieszamy razem z sałatką i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Salatka_z_kiszonym_śledziem

Tortilla z kiszonym śledziem

Składniki:
Placek tortilli
Pomidory
Czerwona cebula
Sos: kwaśna śmietana, szczypiorek
Składniki kroimy, posiekany szczypiorek mieszamy ze śmietaną. Dodajemy soli i pieprzu. Wszystko zawijamy w tortillę. Kroimy.

skedzik3

Kiszony śledź na pumperniklu

To jest najprostsza i najszybsza wersja. Pumpernikiel smarujemy serkiem (w stylu Philadelphia). Posypujemy siekaną, czerwoną cebulą i kładziemy na niego kiszonego śledzia, pokrojonego w kostkę.

Zajrzyjcie na vloga:

Ciekawostka

Patrząc na współczesną Szwecję trudno jest sobie wyobrazić, że jeszcze w XX wieku w Szwecji… Panował potworny głód. Miało to ogromny wpływ na rozwój szwedzkiej kuchni.

A znasz naszą grupę na Facebooku?

Jedna myśl na temat “Kiszony śledź. Jak przyrządzić surströmming?

Dodaj komentarz