Pomysł na chrupkie pieczywo

Knäckebröd! Uwielbiam! Czasem kupuję tak duże ilości różnych opakowań chrupkiego pieczywa, że nie jestem w stanie go zjeść. I potem knäckebröd stoi, wietrzeje i schnie jeszcze bardziej. Ale dziś mam dla Was pomysł na chrupkie pieczywo, właśnie takie, które stało zbyt długo otwarte.

Kiedyś usłyszałam, że chrupkie pieczywo jest produktem, które znajdziesz w KAŻDYM szwedzkim domu. Podjęłam kiedyś próbę i będąc u znajomych Szwedów podpytywałam, czy gdzieś w szafkach mają ukrytą Wasę czy Leksands knäcke. Póki co – nie było ani jednego ujemnego trafienia. Dajcie znać w komentarzu, co sądzicie o mojej teorii?

 

Pomysł na chrupkie pieczywo

Mam zeschnięte (tak, może zmarnieć jeszcze bardziej) chrupkie pieczywo. Wyrzucić nie wypada. Za oknem deszcz i mgła, do sklepu iść się nie chce. Co można zrobić? Weź kromkę, posmaruj masłem, posyp serem i wrzuć do pieca (180 stopni) na kilka minut. Ważne, by spiekła się tak, żeby nie była miękka. Powstanie bardzo nietypowa grzanka, która pasuje jako zagryzka do sałatki, jajecznicy czy podstawę kanapki (można na nią wrzucić jakiś pålägg). Będzie mums!

Pomysł na chrupkie pieczywo? Dobrze grzanki!

Pomysł na chrupkie pieczywo -  grzanki!

Jeszcze inny pomysł na chrupie pieczywo

Zaszalej i idź jeszcze krok dalej. Potraktuj knäckebröd jako… Spód do pizzy! Kiedy pierwszy raz się z tym zetknęłam, myślałam że to żart. Znajomych na imprezie złapał mały głodek, a w kącie leżało żółte opakowanie okrągłego chlebka. Sos, ser, szynka, pieczarki, kukurydza i do pieca. Wyszło niesamowicie! Wielka szkoda, że okrągły chlebek nie jest dostępny w Polsce, ale na to też jest sposób. Możesz przygotować małe “pizzerinki” z pojedynczych kromek.

Szybki sos pomidorowy do pizzy:

Przyda Ci się passata pomidorowa. Jeśli jej nie masz, weź koncentrat i rozcieńcz go niewielką ilością wody. Dodaj oliwę z oliwek, oregano, bazylię, czosnek, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Warto dodać też trochę cukru (pomidory lubią cukier!). Opcjonalnie możesz dodać też trochę majeranku. Wymieszaj wszystko i gotowe.

Jaki ser wybrać?

Wiadomo, że najlepszym serem do pizzy jest mozzarella, ale w tym wypadku sprawdzi się każdy żółty i kremowy ser (cheddar, gouda).

 

źródło: https://ongewoonlekker.com/

 

Dodaj komentarz