W Älgens Hus znajdziemy pyszny ser

Ser z mleka łosia

mleko_losia

Brzmi trochę jak żart? Zupełnie nim nie jest. Samicę łosia (klępę) można wydoić. A mleko łosia jest niezwykle zdrowe!

Według magazynu The Epoc Times ser z mleka łosia jest trzecim najdroższym serem na świecie z zawrotną ceną 500 euro za kilogram. Droższe od nich są jedynie White Stilton Gold – brytyjski ser kosztuje około 700 euro/kg oraz Pule, który osiąga cenę 1000 euro/kg. To, co jednak wyróżnia ser z mleka łosia na tle innych wyrobów na świecie jest to, że produkuje go jedno gospodarstwo. Jedno jedyne. Nazywa się Älgens Hus (Dom Łosiów) i położony jest w Bjurholm w środkowej części Szwecji. Gospodarstwo prowadzi od lat małżeństwo – Christer i Ulla Johanssonów, niedawno też dołączył do tej działalności syn Daniel.

Zrzut ekranu 2017-09-03 o 20.17.16

Długa droga do sukcesu

Droga do otrzymania pierwszego sera była długa i kręta, a jej początki to przede wszystkim budowanie zaufania. Łosica nie dopuściłaby do siebie kogoś, komu nie ufa, więc Christer i Ulla przez długi czas z łosiami po prostu żyli – spędzali z nimi czas w dzień, a często nawet spali razem z nimi. Dzięki temu oswoiły się i zaczęły traktować ich jak swoją rodzinę. Teraz mogą uczestniczyć w narodzinach małych łosi, a później się nimi opiekować.

Nie wystarczy stado

Samo dojenie musi odbywać się w odosobnieniu i ciszy – nawet najmniejszy stres może spowodować to, że uzyskanie mleka będzie niemożliwe lub proces będzie trwać nawet kilka godzin. Różne też są jego efekty – czasem można uzyskać kilka mililitrów lub – w najlepszym wypadku – kilka litrów mleka. Klępę można doić trzy razy w roku i właśnie to sprawia, że ser jest unikalny. I drogi… Mleko łosia przypomina konsystencją mleko krowie, jednak zawiera znacznie więcej protein i tłuszczu (od 7-11%, w zależności od pory roku).

W Älgens Hus produkowane są cztery rodzaje sera:

  • Vitmögelost: ser z białą pleśnią, który przypomina nieco camembert. Ten ser ma delikatny i miły smak oraz pyszną i kremową konsystencjęZrzut ekranu 2017-09-03 o 20.47.09
  • Krämig blåmögelost: ser z niebieską pleśnią, który najtrudniej jest wytworzyć, ponieważ niebieska pleśń mocno reaguje z mlekiem, w którym jest duża ilość protein. Ten ser ma bardzo krótki czas leżakowania, jest bardzo czuły jeśli chodzi o transport i różnice temperatur. Dlatego z jego dostępnością może być różnie. A spróbować można ich tylko w Älgens Hus Zrzut ekranu 2017-09-03 o 20.55.35
  • Torkad blåmögelost: to suszony ser z niebieską pleśnią. To zupełnie inny rodzaj sera, który w Szwecji nie jest popularny. W konsystencji przypomina nieco włoski Parmezan. Sposób jego wytwarzania jest taki sam jak w przypadku Krämig blåmögelost, jednak inaczej wygląda faza leżakowania – tutaj jest suszony. Ma bardzo intensywny smak. Ten ser pasuje idealnie do piwa.
  • Fetaost: najbardziej lubiany i najlepiej sprzedawany ser. Bogaty w smaku, nieco kwaśny. Według serowych ekspertów jest jednym z tych serów, który najlepiej podkreśla charakter mleka łosia. Ser ten leżakuje minimum sześć miesięcy do roku. Im dłużej leżakuje – tym mniej jest kwaśny. Ser leżakuje w neutralnym oleju roślinnym. Sprzedawany jest w słoikach po 25 lub 50 gramów. Dołączony jest do niej zwykle przepis na pyszny deser.Zrzut ekranu 2017-09-03 o 20.57.27

W Älgens Hus jest restauracja, w której można na przykład zjeść sernik z łosiowego mleka czy köttbullary z mięsa łosia. Interesujący temat? Zajrzyj po więcej szwedzkich ciekawostek tutaj.

Namiary na Dom Łosiów:
Älgens Hus
VÄSTERNYLIDEN 23,
916 92 Bjurholm, Sverige
info@algenshus.se
Bilety kosztują 64 korony dla dzieci od 3-12 roku życia, dorośli – 127 kr.

2 myśli na temat “Ser z mleka łosia

Dodaj komentarz